Sosyal Medya

Dünya

Rusya’dan Batı’ya misilleme

Avrupa Birliği’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımları 6 ay uzatmasının ardından, Rusya da mislleme olarak Batı’ya uyguladığı yaptırımları 1 yıl uzattı.



Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerine yönelik yaptırımları 1 yıl uzattıklarını açıkladı. Bu karar, AB ülkelerinin Rusya’ya yönelik Haziran ayı sonunda bitecek yaptırımları 6 ay uzatmalarından sonra geldi. Batı ülkelerinin yaptırımının sebebi Ukrayna’nın Kırım bölgesinin ve doÄŸu kesiminin Rusya ve destekçileri tarafından iÅŸgal edilmiÅŸ olması.

Putin, Kremlin Bilim ve EÄŸitim Konseyi'nde yaptığı konuÅŸmada bu kararı açıkladı. Batı’ya yönelik gıda ve tarım ürünlerini kapsayan yaptırımların kapsam alanının geniÅŸletilmesi de ülkenin gündeminde.

Rusya BaÅŸbakanı Dmitri Medvedev, AB’nin yaptırımları uzatma kararı aldığı Pazartesi günü ülkesinin hazırlıklı olduÄŸu açıklamasını yapmıştı. Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov da karşı hamle yapacaklarını belirtmiÅŸti.

AB’den enerji ve savunma ticareti yaptırımları

AB DışiÅŸleri Bakanları'nın Pazartesi günü yapılan Lüksemburg'daki toplantısında, "Ukrayna'nın doÄŸusunda istikrarı bozucu rolüne cevaben, bu ülkeye yönelik ekonomik yaptırımların uzatılması kararlaÅŸtırıldı” denilmiÅŸti. AB'den yapılan açıklamada, yaptırımların, bazı finansal piyasalara eriÅŸime yönelik sınırlamalar, belli baÅŸlı teknolojiler ve Rusya ile AB arasında enerji ve savunma sektörlerindeki karşılıklı alışveriÅŸ yasağını içerdiÄŸi belirtildi.

AB'nin Rusya'ya yönelik 2014 Temmuz ayında hayata geçirdiÄŸi ekonomik yaptırımlar, Eylül ayında güçlendirilmiÅŸti. Yaptırımların süresi, Temmuz 2015’te sona erecekti.

Rusya: Gereksiz ve illegal

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, AB’nin Rusya'ya yönelik yaptırımları uzatmasına iliÅŸkin, "mütekabiliyet ilkesine" göre hareket edeceklerini söylemiÅŸ "Bu yaptırımları nedensiz ve illegal görüyoruz. Hiçbir zaman yaptırımları baÅŸlatan taraf olmadık. Yaptırımlar konusunda mütekabiliyet ilkesine göre hareket edeceÄŸiz" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera, AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.